Det er sket mere end en gang, at en forvirret nyankomne hund har trukket sig ud af sit halsbånd, fordi den bliver bange for en lyd, en hund eller en fremmed eller bare for at have snor i halsbåndet. Mange hunde kan også have rigtig uhyggelige associationer til tidligere oplevelser – bl.a. med den såkaldte “hundefanger” (en stang med et stammende kabel for enden) strammet om halsen på dem.
Vi opfordrer derfor kraftigt til, at bruge sele på hundene – som minimum i starten.
Men selen er højst sandsynlig også ny for hunden og skal derfor trænes.
En god træningsøvelse kan være at man lokker hunden, til at stikke hovedet ind i selen med godbidder.
Start med at stikke hånden med godbid helt igennem åbningen og hen til hunden. Stik gradvist hånden/armen mindre og mindre frem, således at hunden skal tættere og tættere på selen. Til sidst skal hunden have hovedet helt igennem åbningen på selen for at nå godbidden. Lad gerne hunden få hovedet helt ind i selen en del gange uden før den lukkes til. Det handler meget om, at aflæse hundens signaler; vær sikker på at hunden er rolig og tryg ved at få hovedet ind i selen for denne lukkes – således gøres selen mindst mulig skræmmende.
Denne proces kan tage kortere eller længere tid alt efter hunden – men det tager naturligvis ekstra tålmodighed med de hunde, der er allermest skræmte.
Med nogle hunde kan denne øvelse være god at lave allerede de første dage – mens endnu ikke er klar til at gå tur forløbig.
Med hunde som endnu ikke kan gå tur, kan det stadig være rigtig smart, at øve med selen. Og når hunden er tryg ved at få selen over hovedet, kan man øve at lukke den til og lade hunden have den på 20-30 min og tage den af igen. For hunde, som ikke er vant til sele, er det en god metode til at gøre den tryg ved selen, allerede inden den skal ud og gå på det skræmmende fortov.

Ved hunde med et ekstra nervøst sind rådes I til, at telefonnummer broderes eller skrives på selen – gerne med store tydelige tal.
Hvis hunden stikker af vil en fremmede ikke kunne komme tæt på den, men de vil i stedet kunne tage et billede af hunden og zoome ind på nummeret, så de kan kontakte ejer, som i øvrigt også ofte har langt bedre chancer for at få hunde kaldt til sig.

Np: Der kan argumenteres for, at det er en dårlig idé også at skrive navnet på hunden på selen. I tilfælde af tyveri vil hunden måske reagere p,å at tyven siger hundens navn. Men er der tale om en meget skræmt hund, er der meget små chancer for, at hunden vil være tryg ved at gå hen til en fremmed – også selvom denne kender hundens navn.