Angst og aggression er ikke altid til at bedømme de første dage, men nogle hunde kan godt reagere helt uhensigtsmæssig ved for eksempel at knurre de første dage. Også selvom det viser sig, at ligge langt fra dens normal adfærd. Det samme kan man i øvrigt også opleve med danske omplaceringshunde de første dage. Ro, tid og tillid ved gode oplevelser løser næsten altid problemet. Hvis dette ikke er tilfældet, se afsnittet “Store problemer”.

Masser af tid og kærlighed er det allervigtigste nøgleord for alle hundene og er det i høj grad med de hunde der har haft det hårdest Så hvis du tror, at hunden er faldet til efter bare en uge eller 2, kan du meget hurtigt tage fejl. Nogle af hundene har måske aldrig været i et hjem før, så alle lyde, bevægelser og alt hvad I foretager jer, er nyt og fremmed for hunden. Bare det, at du trækker en stol ud fra et bord, er nyt og anderledes og hunden skal vurdere, om dette er noget, den skal vogte sig for.

Derfor skal I have tålmodighed med den nye hund og lade tingene ske så vidt muligt på hundens præmisser. Det er vigtigt, at hunden har en base, eller et helle, hvor den så vidt muligt kan være i fred. Derved har den et sted, hvor den kan søge ly, når den bliver skræmt af alle de nye lyde og omgivelser. Sørg for at prøve “snakke hunden ned”, når den bliver bange. Så bliver jeres beroligende ord/stemmer også til en tillidsvækkende faktor for hunden med tiden.

Det kan ske, at hunden inden for et par måneder allerede begynder at føle sig sikker, eller har opbygget så meget tillid til dig/jer, at dette giver den sikkerhed til det meste. Men du kan også nemt komme ud for, at det tager op til et år, før din hund begynder at føle sig sikker i sin hverdag. Det betyder ikke, at du ikke kan vide dig sikker på, hvad det er for en hund, I har fået, før efter det første års tid. Men det betyder, at din hund vil udvikle sig hele tiden gennem det første år og undervejs vil I kunne se mere og mere af hvilken hund, den er/bliver. Det kan være svært at forudsige, hvor hurtigt eller langsomt de vil udvikle sig. Alle hunde er forskellige og de lærer og udvikler sig med hver deres hastighed. Men for de hunde, som har haft den hårdeste medfart, vil det naturligvis altid tage lidt længere tid og kræve lidt ekstra tålmodighed.

Hvis I har fået en hund, som fra starten af har fundet et “gemmested”, hvor den bruger det meste af tiden, er det vigtigt, at den får lov til dette. Dermed ikke sagt at I ikke må kæle med den, når den ligger der – sørg endelig for at kæle og nusse med hunden (hvis det er muligt), og så træk jer tilbage efter kort tid. På denne måde viser I hunden den kærlighed, den har behov for, men den føler sig heller ikke trængt op i en krog, da den meget hurtigt lærer, at I trækker jer tilbage igen.

Hvis I får gæster på besøg, er det også vigtigt, at være opmærksom på, at hunden er lukket væk, eller i hvert fald at den kan få ro hvor den er. Som udgangspunkt skal hunde med angst eller aggressiv adfærd holdes fra udflugter, børn og større begivenheder. Hunden skal lige først være tryg ved den almindelige, rolige hverdag inden den testes yderligere.

Det er ikke alle hunde der kan/tør gå tur pga. angst eller aggressiv adfærd. Her skal I været indstillet på, at dette skal øves med hunden. Nogle skal sågar trænes til at få sele på uden at gå i panik.

Ved hunde som hverken kan gå tur eller have sele på, skal I igen væbne jer med ro og tålmodighed. En god idé er, at starte med at give hunden selen på, give masser af godbidder for at have fået den på – og så skal den af igen med det samme. Så lærer hunden, at selen betyder noget rart. Når den er tryg ved dette, kan I lade den beholde selen på i lidt tid, hvor hunden bare går rundt i hus/have, eller ligger for sig selv.

Når først selen ikke er noget problem for hunden, kan I rykke videre til gå-turene. Men det er vigtigt, at hunden ikke bare skal gå tur – men skal TILBYDES at gå tur – dermed bliver det med hundens tempo og på dens præmisser.

Når først I er kommet ud og gå med hunden skal I være opmærksomme på, hvis den bliver bange eller aggressiv – vend om og gå hjem!

En god idé med hunde der er bange for gåturene eller bliver aggressiv, er at starte med steder, hvor der ikke er mennesker eller andre hunde. Det kunne være strande, skove eller andre stede I kan finde. Dermed får I og hunden ro til at blive tryg ved at gå sammen uden at skulle forholde jer til meget andet.

Børn og hunden

Børn og dyr sammen kan være til gensidig glæde, men det kræver, at forældrene tager det fulde ansvar.

Erfaring viser, at børn der er vokset op med dyr, bedre kan sætte sig i andres sted og udvise empati og omsorg.

MEN anskaffelse af et dyr må aldrig været et impulskøb og man skal nøje undersøge, om en hund der kræver så meget, vil passe ind i familien. Alle skal være inforståede med eller kunne tilpasses de krav den gældende hund stiller til jer som familie. Og det er altid forældrenes ansvar, at hunden passes og plejes, som den skal.

Børn skal lære at omgås hunden korrekt og der ligger derfor et stort ansvar hos forældrene. Det er utrolig vigtigt, at børnene lærer, ikke at overskride hundens grænser, da det altid er hunden, der betaler prisen med sit liv, hvis det går galt.

Små børn og hunde bør aldrig være alene sammen (under 8-10 år). Yngre børn forstår ikke, hvornår de overskrider hundens grænser, hvilket man heller ikke kan forvente. Mange børn vil gerne vise deres kærlighed over for hunden, ved at kramme og kysse den. Men mange hunde kan opfatte dette som ubehageligt og nogle gange som direkte truende. Derfor skal børn først lære, at vise deres kærlighed på hundens præmisser.

Det er nemlig en hårdfin grænse, da barnet/børnene heller ikke må blive bange for at nærme sig hunden eller omvendt .Derfor er det en rigtig vigtig ting, at børnene er en aktiv del af hundens hverdag samt pasning og pleje af hunden, så hund og barn får et tættere knyttet forhold til hinanden og en masse gode oplevelser sammen. Alle hunde skal aktiveres. Et tæt knyttet forhold mellem barn og hun sikres også ved, at børnene detager i denne aktivering af hunden.

Dog er det vigtigt, at sikre, at hunden har et ”helle”, altså et sted der er ”forbudt for børn”, hvor hunden altid kan søge hen, hvis den har brug for fred.

Da der er tale om gadehunde, vil der være mange ting de som udgangspunkt ikke kan aflæse. F.eks. vil de måske ikke kunne aflæse om vilde bevægelser, såsom viften med arme, er et tegn på leg eller en nærtstående angreb. Derfor må børn UANSET ALDER ALDRIG være i nærheden, når hunden gejles op med leg, og selvfølgelig heller ikke være deltagende i vild leg med hunden.

Vi anbefaler også, at børn og voksne bruger tid på hundetræning og gerne professionel træning. Dette styrker yderligere båndet mellem hunden og den nye familie. Samtidig giver dette værktøjer til, at undgå de eventuelle udfordringer hunden kan have med i bagagen – Om det er angst, stress fra lyde, børn, mænd, lyde eller andre hunde.

Brug for hjælp eller vejledning

Hvis du har læst alt dette igennem og stadig synes, at du mangler hjælp, vejledning eller bare en at sparre med, så er der råd for det!

Vores frivillig Joy Thomsen har selv tung erfaring med gadehunde med meget bagage, og kan måske hjælpe dig/jer. Se mere under punktet “Kontakt”.